lördag 15 december 2007

Bali: i väntan på Hillary...

Klimatmötet på Bali lyckades, som väntat, i sista stund komma fram till kompromisser om de två formuleringar som man stridit om; hur framtidsvisionen ska formuleras och hur ansvaret ska fördelas mellan i- resp. u-länder. Som vanligt är det USA som satt sig på bakhasorna i de flesta frågor.

Så nu börjar själva förhandlingarna, med målet att nå fram till en överenskommelse i Köpenhamn om två år, december 2009. I praktiken kommer det att handla om väntan det första året, väntan på att bli av med Bush-männen i Vita huset. Med en ny, och förhoppningsvis demokratisk, administration kan USA gå från att vara en stoppkloss till att åtminstone bara vara en bromskloss.

Med tanke på att 300 miljoner amerikaner var och en släpper ut 20 ton co2, medan t.ex. 9 miljoner svenskar "bara" släpper ut 5 ton var, så är det vi kan åstadkomma utan USA:s medverkan rätt så begränsat. Bland det viktigaste vi kan göra för klimatet, och vår egen överlevnad, är att försöka hjälpa till att byta ut Bush mot Hillary!

Aftonbladet, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, SvD, SvD1, SvD2, DN, DN1

7 kommentarer:

Hmg sa...

Högt på tiden att Folkpartiet tar upp möjligheten att inte bara minska CO2-utsläppen utan även återanvända CO2 (istället för att pumpa ner den i underjorden eller havets botten). I princip är det så här enkelt: CO2 + 3H2 --> CH3OH + H2O. Det är kärnan i kolkemisten Olahs (nobelpris kemi -94) s k metanolekonomi. Varför är den totalt förbisedd i debatten?

Lennart Nilsson sa...

Det beror nog på att vi inte har något labb på partikansliet. Gör det själv vet jag!
(När jag tittar på formeln så undrar jag var du får 3H2 från..?)

Hmg sa...

Re: Lennart Nilsson. Från elektrolys av vatten med klimatneutral el. Ännu bättre från någon gneration IV kärnkraftsreaktor som arbetar med så hög temperatur att den dyra elektrolysen inte behövs.

Lennart Nilsson sa...

Ok, jag förstår, som en bränslecell, men man ersätter syret med koldioxid och får ut metanol.
Ja, det verkar ju himla smart om man kan få det att funka.

Hmg sa...

Jo, Din bränslecell funkar också och kallas DMFC (DirectMethanolFuelCell): CO2 + 2H2O --> CH3OH + 1,5O2. Den är regenerativ fast min dator klarar inte pilen i andra riktningen. Ger el till vänster och kräver el till höger. Finns redan kommersiellt istället för batterier i små mobila applikationer som laptops och upp till en elskoter, men bilstorlek ännu inte nådd.
Det jag avsåg är egentligen summan av CO2 + H2 --> CO + H2O (ReversseWaterGasShiftReaction) och CO + 2H2 --> CH3OH och det är egentligen inte konstigare än som vi gjort ammoniak i snart hundra år av luftens kväve N2 + 3H2 --> 2NH3. Går att sjösätta i stor industriell skala och så producera kolväten av CO2 istället för fortsätta rovdriften på de fossila.

Lennart Nilsson sa...

Låter intressant, är det något problem med att luften innehåller 250 gånger så mycket kväve som koldioxid?

Hmg sa...

Det är väl klokt att börja med skorstenarna från kolkraftverk, cementfabriker. stål- o aluminimverk med flera tiotals procent CO2-halt. Sen är det alltid så att teknik i tillämpning förbättras o mognar o i förlängningen klarar man säkert av atmosfärens 0,04 proc CO2 med den underbara geopolitiska följden att råvaran är rättvist tillgänglig för alla!