onsdag 21 november 2007

Lite mer om budgeten

Ni har väl inte tröttnat på att höra om Nacka kommuns budget? Här är våra fyra främsta frågor i budgeten:

1. Först och främst innebär majoritetsförslaget en tydlig prioritering av kommunens kärnuppdrag: vård, skola och omsorg

Nacka är en utbildningskommun. En stor och växande del av den samlade budgeten – inemot 60% - används till att ge barn och ungdomar i Nacka goda uppväxtvillkor. Genom höjda checkbeloppen tillförs nästa år grund- och gymnasieskolan ökade resurser för att säkra kvaliteten i undervisningen och att utbildningsmålen uppnås.

Med den 6%-iga höjningen av förskolechecken skapas möjlighet för förskolorna att höja personaltätheten. Vi förväntar oss både minskade barngrupper och högre kvalitet. I folkpartiet är vi beredda att diskutera en skärpning av garantin med en ekonomisk ersättning om föräldrarna inte erbjuds förskoleplats inom tre månader. Vi menar allvar. Barnomsorgsgarantin är viktig både för barnen, föräldrarnas valfrihet och deras fortsatta kontakt med arbetsmarknaden.

I Nacka ska alla känna att man kan åldras i trygghet. Det är för oss en självklar rättighet för äldre att veta att det finns en god vård och omsorg när det behövs. För oss liberaler är det självklart att även den som är gammal och behöver hjälp ska få bestämma själv. För folkpartiet är det också självklart att valfriheten även ska gälla dem som valt den hemtjänst som kommunen tillhandahåller i egen regi.

Inom handikappomsorgen fortsätter utbyggnaden av gruppbostäder för funktionshindrade. Arbetet med att förbättra tillgängligheten i offentliga lokaler fortsätter med sikte på att det mål som riksdagen ställt upp.

Nacka ska vara en kommun där äldre och funktionshindrade verkligen får den hjälp som man fått biståndsbeslut om.

2. Majoritetsförslaget innebär en samlad satsning för att stärka och effektivisera insatserna för att förebygga ungdomsproblem och minska risken för våld och brott. Satsningen innebär att nya grepp som med framgång prövats på andra håll för samverkan mellan kommunen, fastighetsägare, frivilligorganisationer och föräldrar. I ungdomssatsningen ingår också ökade medel till Fritidsnämnden för att öka fritidsgårdarnas öppethållande.

Till ungdomssatsningen får väl också räknas de nya idrotts- och fritidsanläggningar som planeras i alla kommundelar. Folkpartiet har länge arbetat både arbetat för ett nytt ridhus i Älta och en ny simhall i Orminge.
Budgetförslaget innebär att arbetet med en förstudie påbörjas.

3. Majoritetens budgetförslag innebär för det tredje helt nya tag inom miljöområdet.

Det handlar om nya tag för att klara trafiken i ett läge när kollektivtrafikens andel av totala trafikarbetet minskat. Trots införandet av trängselavgifter har bilresandet ökat på bekostnad av kollektivtrafiken och gång- och cykeltrafiken.

Det handlar om nya tag och initiativ för att hävda alldeles nödvändiga infrastruktursatsningar i Nacka i samband med Stockholmsförhandlingen. (Slussenombyggnaden, Saltsjöbanans konvertering, ny/ombyggd Skurubro inkl påfarter, tidigare tunnelbaneutbyggnad till Orminge mm).

Det handlar om nya tag för att minska buller och luftföroreningar i trafiken. Allt fler forskare varnar för att buller och luftföroreningar är en allvarlig och hittills underskattad folkhälsorisk.

Det handlar om nya tag för för att skydda Nackas gröna karaktär och allmänhetens tillgång till Nackas stränder. En grönstrukturplan och att påbörjade reservatsbildningar för Skuruparken, Skarpnäs och Tollare fullföljs.

Det handlar om vår inställning till cykeln. Nacka bör bli en mycket mer cykelvänlig. Cykelvägar måste beaktas tidigt i planprocessen för nya bostadsområden och vi behöver ett bättre cykelvägnät.

Det handlar också om nya tag om folkhälsan. Här finns det tyvärr många exempel där utvecklingen går åt fel håll.
Övervikt bland barn
Psykisk ohälsa, främst bland flickor
Alkohol- och droganvändningen
Fallolyckor bland äldre

Allt detta är en bekräftelse på att hållbar utveckling, livsstilsfrågor och kommer spela en större roll på den kommunala dagordningen framöver.

4. Det fjärde skälet är en stark ekonomi i balans.

Det budgetförslag som KF idag ska ta ställning till, lever enligt vår uppfattning upp till kravet på god ekonomisk hushållning. All erfarenhet visar att det behövs en buffert – alltså överskott - som ger handlingsutrymme och ekonomisk stabilitet framöver.

Budgetförslaget innehåller en måttfull skattesänkning med 15 öre och ska ses som en bekräftelse på att kommunens ekonomi i grunden återhämtat sig efter krisåren 2002-2004.

Folkpartiet gör Nacka bättre! (Det håller till och med oppositionen med om!)

Inga kommentarer: