söndag 18 november 2007

Hela Gröna Nacka


När man frågar människor i och utanför Nacka vad det bästa med Nacka är, så svarar de flesta – Naturen. Vår vackra natur är vårt absolut främsta varumärke och vår största tillgång. Vi i Folkpartiet har därför, tillsammans med våra partners, skärpt ambitionsnivån när det gäller att skydda och vårda naturen och miljön i stort. Vi kommer fram till 2010 att skapa sex nya naturreservat, förutom de tio som vi redan har inrättat. Vi kommer också att börja titta på nya områden att skydda, bl.a. hela Erstaviksområdet.
Men att inrätta naturreservat för att skydda områden från exploatering räcker inte. Vi måste se till att människor, djur och växter kan leva tillsammans i hela kommunen. Därför har vi börjat arbetet med en Grönstrukturplan för Nacka. Med hjälp av den ska vi se till att vi får en ekologiskt och biologiskt helhetssyn i hela, gröna Nacka. En sparv som sitter i ett träd bryr sig inte om huruvida trädet står i ett naturreservat, på en gård i ett bostadsområde eller i en villaträdgård. Vi ska skydda våra träd och våra skogar var de än finns, vi måste se till att det finns goda livsbetingelser för människor, djur och växter överallt. Detta kan vi göra bl.a. genom att ägna mer uppmärksamhet åt alla små, lokala ”vitsippsbackar”, som betyder så mycket för den biologiska mångfalden och genom att sprida kunskap och inspiration till alla trädgårdsodlare så att de kan bidra ännu mer till en ren natur och biologisk mångfald. Vi kan också se till att återskapa våtmarker, dammar och åar. Dessa utgör inte bara fantastiska naturliga reningsanläggningar och skydd mot översvämmningar, de är också en härlig miljö där både människor och många sällsynta djur- och växtarter trivs. Se bara på Myrsjöns prisbelönta våtmark. När vi planerar ny bebyggelse måste vi se till att djur och växter får en naturlig plats där, liksom att vi inte stänger igen deras spridningskorridorer.
Genom att börja betrakta hela Nacka som en naturmiljö så kan vi bli ett föredöme för andra kommuner, i Sverige och i resten av Europa. Så låt oss arbeta för hela, gröna Nacka.

Lennart Nilsson (fp)
V.Ordförande Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden

Inga kommentarer: