måndag 19 november 2007

Fritidsnämnden

Fritidsnämndens budget 2008-2009

Folkpartiet anser att nämndens budget är väl balanserad och skapar goda förutsättningar för Nackaborna att ännu bättre utöva idrott och fritid som gynnar folkhälsan för Nackaborna.
Fritidsnämnden har fattat beslut om en budget om 93,2 mrk vilket gör att vi kan göra ett antal specifika satsningar.
Folkpartiet fortsätter att driva den viktiga frågan om flickor och pojkars lika möjligheter att utöva idrott med fler tider och fysiska anläggninngar för flickor.Det är även viktigt att fördjupa nämndens mål att stödja föreningslivet för att därigenom förebygga och förskjuta ungdomars användande av alkohol och droger.
Den senaste fritidvaneundersökningen 2004-2006 visar att ungdomar vill kunna göra spontanaktiviteter vilket gör att satsningar även behöver göras på näridrottsplatser, rep.lokaler, dans och caféer etc. Kommunen behöver inte driva allt.

Jag vill nämna några satsningar som Folkpartiet driver;

Badhus i Boo.
Vi anser att det är viktigt att det byggs ett badhus i Boo så fort som möjligt. Det är inte rimligt att Nackaborna skall åka till Värmdö eller andra kommuner för att lära sig simma och bada. Detta är även en folkhälsofråga vilket vi vill ta ansvar för. Folkpartiet har utverkat att Fritidsnämnden nu avsatt 600 Tkr till en förstudie för att undersöka plats och förutsättningar för ett badhus i Boo. Alla 11 åringar i Nacka skall kunna simma och lära sig det i sin hemkommun, Nacka.

Ridskola vid Källtorp i Älta.
Fritidsnämndens investeringsbudget innehåller ytterligare 10 mkr för att bygga en ridskola vid Källtorp i Älta. Sammanlagt är nu 35 mkr avsatt för 35 ridskolehästar. Folkpartiet har drivit detta projekt sedan 2004 och vill att den nya anläggningen skall bli en förebild för andra ridskolor med mycket god och modern hästhållning tex i form av lösdrift med skötselspiltor samt möjlighet till utbildning för ryttare och personal. Det har bildats en hästförening på eget initiativ vilken vill möta kommunen för att diskutera olika driftslösningar. Diskussioner pågår med markägaren och en entreprenör skall kopplas in så fort som möjligt.
Samtidigt som vi bygger nytt skall Velamsunds ridhus rustas och en dialog om detta snarast ske med Nacka Ridklubb. Jag noterar även att Tollare bedriver en egen ponnyverksamhet vilken är mycket eftertraktat och borde ges förutsättningar att kunna fortsätta på lämplig plats i Nacka. De finns idag på en plats som skall bebyggas med bostäder.

Fritidsgårdens helgöppet och förebyggande ungdomsarbete
Budgeten innehåller även en riktad satsning för det förebyggande arbetet för våra ungdomar i Nacka. Mycket efterfrågat och välkomnat av inte minst Nattvandrarna men även ungdomarna själva. Folkpartiet har drivit denna fråga om att få ut fler vuxna på gator och torg på kvällar och helger, fler än vad som är i dag. Med denna satsning på dygt 4,5 mkr varav drygt 1 mkr till fritidsgårdarnas öppethållande på lördagar och söndagar.Nattvandrarna ser stora möjligheter med att samarbeta med fritidsgårdens personal på helgerna samt den nya satsningen från VärmdöPolarna och Lugna gatan – NackaPolarna. Det skapar fler vuxna ute bland våra ungdomar för att fånga upp de som är i riskzonen för alkohol, droger och kriminalitet. Det handlar om att kommunen tar ansvar för ungdomar som saknar vuxna i sin närhet. Kommunen måste ha huvudansvaret för detta arbete med bla tjänstemän som samordningsfunktion mm

Vi har anledning att vara stolta över våra idrotts och fritidsverksamheter och anläggningar i Nacka och vid jämförelser visar det sig att Nacka håller mycket hög kvalitet och standard inom verksamheterna.Trots detta finns mycket att fortsätta att driva och utveckla och jag har nämnt några viktiga.

Genom att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag til balanserad budget för Fritidsnämndens budget gör Folkpartiet Nacka bättre.

Hälsningar
Mats Granath
Ledamot kommunfullmäktige Nacka

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Otroligt positivt med stall vid Hellas!! Vill genast veta mer om den hästförening som på eget initiativ bildats och vilken vill möta kommunen för att diskutera olika driftslösningar.

Har gedigen hästerfarenhet, erfarenhet från ungdomsverksamhet och strukturering av affärsverksamheter. Ser fram emot att höra mer om processen för den nya anläggningen - min kommande granne.

mvh Charlotte

Mats G. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.