måndag 19 november 2007

2008 börjar vi jobba med hela gröna Nacka!

Vänner,

är inte ni också trötta på allt snack om klimatförändringarna som ”vår tids ödesfråga.”

Det är som kaptenen och styrmannen på Titanic som stod och ojade sig över isbergen som ”vår båts ödesfråga”. Istället för att vrida om rodret. Om 2007 var året då det ojades mycket om klimatförändringarna, så är 2008 året då vi måste vrida om rodret, och välja en annan kurs. Det måste göras internationellt, det måste göras i Europa och Sverige, men det måste också göras lokalt här i Nacka.

Här i Nacka finns två stora utsläppskällor när det gäller koldioxid. Det är trafiken och det är uppvärmningen av våra hus.
Vi måste ändra vår planering så att bilen inte blir en nödvändighet och inte ens en självklarhet. Trafikplanering ska handla om att planera för gång, cykel och kollektivtrafik. Jag ser fram mot den dag om några år när vi använder bilen till det den är till för: att köra rakt in i solnedgången med en vacker flicka och Depeche på stereon, inte för att ta sig till jobbet.
Vi kan spara oerhört mycket energi, miljö och pengar på att energieffektivisera våra fastigheter. Det gäller kommunens egna fastigheter, där vi satsar fem miljoner i årets budget, men det gäller också betydligt högre krav vad gäller nybyggen. Det har vi redan börjat med i våra nya Start-PM. Vi måste också börja jobba med befintliga fastigheter, majoriteten av alla hus som finns 2050 är redan byggda. Det innefattar fortsatt utbyggnad av grön fjärrvärme, men också renoveringar och ombyggnader.
Konsumtionen, och inte minst maten, är en viktig faktor när det gäller klimatpåverkan. Här kan vi som kommun hjälpa människor att göra bättre och mer medvetna val. Vi har t.ex. redan dragit igång satsningen på ”Kvarteret Framtiden”.
2008 kommer att bli ett år med mindre snack, men med mycket mer hockey när det gäller klimatet!

Vi kommer under 2008 att inrätta tre nya naturreservat, Skuruparken, Tollare och Skarpnäs. Under resten av mandatperioden minst tre till, Folkpartiet vill givetvis skapa ännu fler. MEN, vi vill att hela Nacka ska vara grönt, även de delar som ligger mellan naturreservaten! Därför satsar vi på en Grönstrukturplan för att vi överallt i Nacka ska skydda den biologiska mångfalden och säkra människors hälsa genom att alla ska ha tillgång till natur nära sig. Vi kommer t.ex. att vara mycket tuffare när det gäller olaglig trädfällning. På motsvarande sätt kommer en ny blå plan att hjälpa oss att skydda våra kuster och stränder för naturens och människornas skull.

2008 börjar vi jobba med hela gröna Nacka!

Allt framgångsrikt arbete med att förbättra klimatet och miljön måste vara långsiktigt! Långsiktighet förutsätter att människor har framtidstro, att man har jobb, bostäder och social trygghet. Då kan vi inte ha Albanien som förebild. I en värld där både kapital och kompetens blir allt mer rörliga, handlar välstånd om att skapa attraktiva platser där de kan mötas. Här har Nacka och Stockholmsregionen fantastiska förutsättningar! Men det gäller att se till utnyttja dessa förutsättningar, vi måste se till att det byggs arbetsplatser, dagis, skolor, äldreboenden, badhus och framför allt bostäder, inte minst hyresrätter. Vi måste absolut se till att Nacka blir en del av det 21:a århundradet genom ett stamnät för elektronisk kommunikation!

En av de stora utmaningarna för oss liberaler är att klara av förnyelseplaneringen så fort som möjligt. Att barnfamiljer tvingas bo i små stugor utan fungerande vatten och avlopp år efter år är inte acceptabelt. Genom tydliga prioriteringar och ett nytt arbetssätt kommer vi att snabba på det arbetet. Vi ska klara av det!

Vänner,
Allt det som jag beskrivit handlar om en enda sak, långsiktighet. Då måste vi arbeta tillsammans över block- och partigränser, det handlar inte om att välja höger eller vänster, det handlar om att välja framtiden, för om 50 eller 100 år kommer ingen att komma ihåg vem av oss som tyckte vad, men man kommer att se konsekvenserna av vårt handlande! Så, låt oss tillsammans se till att vår politik inte är en butik med dignande skyltfönster, men med tomma hyllor innanför. Att den inte är som en restaurang som jag besökte i Norge, där menyn fick det att vattnas i munnen, men det enda man kunde servera var micrad Findus, eftersom kocken drabbats av matförgiftning!

Rolf Wasteson (v), att Albanien har en bra miljö beror på att man stängde sina miljöfarliga industrier samtidigt som man slängde ut kommunismen! Det är bra miljöpolitik.
------------------------------------------------------------------------------------
Vi kommer att höja böterna för olaglig trädfällning till 8.800 per träd, vi kommer också att kräva återplantering av ett lika stort träd, med ett vite på t.ex. 50.000

Hållbar utveckling i Nacka handlar i första hand om att bygga tunnelbana till Orminge. På kortare sikt om fler bussar och pendelparkeringar. För att få tunnelbana och fler bussar så måste alla partier här påverka sina kompisar i SL och riksdagen, inte skälla på Langby för att han inte är ute och gräver. Detta gäller inte minst sossarna, som ändå bär huvuddelen av ansvaret för att det ser ut som det gör.
När det gäller pendelparkeringar säger i i Folkpartiet: YES! varje dag. Frågan är var? Vi är tacksamma för alla tips!

Vänner, Folkpartiet gör Nacka bättre!

DN, SvD, Aftonbladet, SvD.

Inga kommentarer: