söndag 14 oktober 2007

Alliansen leder i Stockholm!

Dagens Sifo (DN, SvD) är på många sätt en dyster läsning, de röda leder stort som vanligt. Men några positiva saker finner man ändå, t.ex. att det, också som vanligt, går bra för Folkpartiet.
Särskilt roligt är att det går bra för Folkpartiet bland förstagångsväljarna, de i åldern 18-23, där man når 14,3%, större än både miljöpartiet och moderaterna. Moderaterna har nästan helt övergivits av de unga, efter att tidigare ofta har varit deras förstahandsval.
Ännu roligare är att alliansen leder i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ofta är det ju så att storstäderna går före och resten av landet följer efter så småningom om. Nu har de ju dessutom tre år på sig att följa efter, så det kommer nog att gå bra 2010 också. KD går det dock, också som vanligt, rätt så uselt för. De får nog skaffa sig en annan politik än fundamentalism light om Alliansen ska kunna fixa det 2010. Se även PJ Anders Linder.

4 kommentarer:

Johan K sa...

"Ofta är det ju så att storstäderna går före och resten av landet följer efter så småningom"

Det där är bara önsketänkande, och stämmer inte alls.
Jag tror att det vore betydligt bättre att försöka analysera varför väljarna flyr alliansen istället för att bygga luftslott

MVH
Johan K

Lennart Nilsson sa...

Är det inte önsketänkande från din sida att tro att landsbygden leder vägen...

Johan K sa...

Nu skrev jag inte att landsbygden leder vägen, så försök inte plocka billiga debattpoäng genom att sparka in öppna dörrar.
Vi diskuterade opinionssiffrorna och de visar tydligt att alliansen backar (jmf med valresultatet).
Att i det läget tro att det ordnar sig eftersom vi "leder opinionsmässigt i de tre största städerna" är bara dumt.

Då är det väl bara att slå sig till ro - saken verkar ju redan fixad, eller hur?
Eller ska man försöka analysera vad det är i alliansens politik som väljarna finner främmande?

Vill man ha fortsatt borgerligt styre i riket även efter valet 2010 så skulle jag föredra det sistnämnda.
Jag förstår att du föredrar det första alternativet.
Synd

Lennart Nilsson sa...

Johan,

självklart måste vi fundera på vad vi ska göra för att vända opinionen så att vi kan vinna 2010. Men det jag samtidigt försöker säga är att det inte är kört, det finns positiva tecken som gör att vi, om vi skärper oss, har en möjlighet att se till at det händer. Självfallet är analyser och idéer mycket välkomna, och helt nädvändiga!