måndag 28 maj 2007

Från inlopp till avlopp

Gunilla Grudevall Steen och jag var tillsammans med resten av tekniska nämnden ute på studieresa i Nacka förra veckan. Och inte var det de vanligaste turistutsikterna vi fick se.

Första stoppet gjordes vid Jarlabergs vattentorn, där vi lovades kaffe och bullar, om vi tog oss upp de 250 trappstegen till vattentornets tak. Det var värt ansträngning att få se den fantastiska utsikten över Nacka åt alla håll. Nacka är faktiskt fortfarande oerhört grönt, trots det flitiga byggandet! Jarlabergs vattentorn är det enda i Nacka som har två bassänger, en högre och en lägre. Den högre servar Jarlaberg.

För att gå vidare med vattenfrågorna tittade vi sedan på en villafastighet med eget LTA-system (lättrycksavlopp) och som avslutning studerade vi Porsmossens pumpstation. Efter viss rensning pumpas avloppsvattnet därifrån vidare till Käppala på Lidingö. Som väntat var dofterna i pumpstationen inte behagliga.

För att skydda våra kläder från bl a avloppsdofter iklädde vi oss i heltäckande vita skyddskläder. Tydligen skrämde vi förbipasserande, som undrade vad som hänt och om vi alla jobbade i pumpstationen. Vi kunde lugna dem med att vi bara var flitiga politiker.

Vid ett kort besök på bussgaraget i Björknäs berättade vår busschaufför att Swebus har 189 bussar, som kör på Nacka/Värmdö och att de varje dag kör en sammanlagd sträcka av mer än 5000 mil dvs mer än ett varv runt jorden. Björknäsgaraget är den plats där de flesta skadorna på bussar uppstår, därnäst är Slussen värst.

Vi tittade också på den bristfälliga trafiklösningen vid Björknässkolan. Alltför många skjutsande föräldrars bilar trängs vid den skolan varje dag.

Inga kommentarer: