fredag 30 mars 2007

Nu förstörs Järla Herrgård och Älta Torg!

En liten rapport från Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i onsdags (om du vill se handlingar och protokoll klicka här):
Tyvärr fick jag mina värsta farhågor besannade. Moderaterna och Kristdemokraterna beslöt på samma möte att förstöra både Järla Herrgård och Älta Torg! När det gäller Järla Herrgård så har fastighetsägaren under ett par år försökt bygga om fastigheten.

Dessutom beslöt man att ge en strandskyddsdispens för en ny privat jättebrygga i Saltsjöbaden, trots att det rätt uppenbart strider både mot strandskyddsreglerna och majoritetsprogrammets punkt om att Nackas stränder ska vara tillgängliga för alla!

När det gäller Järla Herrgård har vi skrivit följande till protokollet:

















Det är med stor sorg som vi i liberaler ser hur en fastighetsspekulant tillåts föröda en viktig del av Nackas kulturarv, för att krama ut en extra hacka. Järla Herrgård är en av Nackas äldsta byggander och det förefaller ställt utom allt tvivel att en ombyggnad av herrgården till lägenheter kommer att förstöra mycket av den unika inredningen och planlösningen, samt bidra till en exteriör förfulning och vulgarisering. Detta har aldrig varit avsilkten med detaljplanen för området. Det är för oss fullständigt obegripligt hur man kan anse detta vara i linje med bestämmelsen om bevarande av kulturmiljön och "att användningen ska vara anpassad till byggnadens kulturvärde. Byggnaden får ej rivas. Byggnadens yttre form och karaktär får ej förvanskas."

Det har också förspeglats de som flyttat in i Järla Sjö att Herrgården skulle bevaras. Detta löfte gällde tydligen bara tills man sålt alla lägenheter. Vi anser inte att Nacka kommun ska medverka till denna typ av beteende.

Vi i Folkpartiet reagerar på att man alltför ofta sätter exploatörernas intressen före bevrandet av natur- och kulturmiljöer och Nackabornas behov av goda livsmiljöer. Detta är inte en liberal politik.






När det gäller Älta Torg har vi skrivit följande till protokollet:

Flygbild över Älta Centrum där man tydligt ser bristen på parkeringsplatser...






Med förfäran ser vi hur moderaterna och kristdemokraterna väljer att köra över inte bara oss liberaler, utan också människorna i Älta, genom att fortsätta ett planarbete som det inte finns några förutsättningar för att det ska komma något gott ur.
Vi har tre viktiga invändningar mot planen:

1) Människors livsmiljö
Att göra om Älta Torg till parkeringsplats, istället för att skapa ett levande och attraktivt torg som kan vara till glädje för alla Ältabor, anser vi i Folkpartiet vara att inte ha människors behov av en god livsmiljö som utgångspunkt. Att dessutom motivera dett ingrepp med att det behövs fler parkeringsplatser i anslutning till ett centrum som är omgivet av tomma parkeringplatser är fullständigt obergripligt. Trots omarbetningen är förslaget fortfarande inte tillfredställande vad avser säkerheten för oskyddade trafikanter, inte minst barn.

2) Hållbarheten
Vi ser inte poängen med att anta en detaljplan för själva torget, och sedan spendera stora pengar på att bygga om det till parkeringsplats, när det samtidigt pågår ett viktigt och nödvändigt arbete med en plan för hela centrum, som syftar till att skapa förutsättningar för att Älta centrum åter ska bli ett attraktivt och levande centrum för alla Ältabor.

3) Demokratin
Områdesnämnden i Älta, som bestod av Ältabor och under hela processen följt ärendet, konstaterade att detta inte var en bra plan och tog konsekvensen och avbröt planarbetet. Att nu en majoritet i Kommunstyrelsen och Miljö- och Stadsbyggnadsnämnden beslutar att trots detta återuppta planarbetet är en tydlig konsekvens av moderaternas och kristdemokraternas beslut att avskaffa den lokala demokratin. Det är skrämmande att man också väljer att utnyttja detta för att riva upp ett beslut som fattats av Ältaborna själva. Betecknande är att när beslutet fattades fanns inte en enda Ältabo med.

Inga kommentarer: